Užitočné rady a informácie

Bývanie v Rakúsku na dosah

Všetko čo potrebujete vedieť o bývaní a stavaní rodinného domu v Rakúsku na jednom mieste.

Drvivá väčšina ľudí v Rakúsku si dá postaviť rodinný dom na kľúč a má všetko dodané z ruky generálneho dodávateľa. Mnohí si ale stále radi vyberajú svojho architekta (čo sa v konečnom výsledku podpisuje na individuálnom architektonickom štýle a výstavbe). V prípade vydania sa týmto smerom bude kontrolu stavby zabezpečovať architekt. Ten môže takisto niesť zodpovednosť za vzniknuté vady. Architekt spravidla navrhne spoločnosť, ktorú klient následne zmluvne poverí. Väčšinou ide o firmy, ktoré architekt pozná a vie, že budú schopné úspešne zrealizovať jeho nápady.

Čitať viac

Skúsenosti a referencie hrajú pri výbere dodávateľov v Rakúsku významnú úlohu. Jedným z najlepších spôsobov ako na správnu voľbu je prezrieť si domy v okolí a spýtať sa majiteľov na svoje skúsenosti. Kto nechce ísť priamo oslovovať majiteľov, môže o referencie požiadať spoločnosti. Seriózne firmy vedia vymenovať zopár zákazníkov, s ktorými môžete naviazať kontakt, pozrieť ich dom a položiť im prípadné otázky.

Čitať viac

V priebehu realizačnej fázy projektovania domu v Rakúsku sa projektant zaoberá prepracovaním projektovej dokumentácie k potrebám výstavby. Zapracujú sa do nej požiadavky stavebného úradu formulované v rozhodnutí o stavebnom povolení a vstupné údaje od špecialistov (statik, projektant technických zariadení budov atď.). Eventuálne je to aj posledná možnosť pre optimalizáciu niektorých priestorov. Každý detail tohto procesu projektu je premyslený tak, aby boli nakoniec splnené vaše individuálne požiadavky.

Čitať viac

Ako získať stavebné povolenie v Rakúsku

Po fáze navrhovania domu v Rakúsku prichádza fáza schvaľovania, ktorej výsledkom je stavebné povolenie projektu. Okrem projektu na stavebné povolenie sú potrebné aj doklady o vlastníctve, stavebno-technické podklady a technická správa.

Čitať viac

Každej stavbe rodinného domu v Rakúsku predchádza výber stavebného pozemku. Podobne ako pri nákupe oblečenia, stavebný pozemok si je dobré najskôr poriadne prezrieť, následne vyskúšať a až potom kúpiť. Do tohto procesu pritom vstupuje viacero faktorov, nielen jeho veľkosť a cena. Pri výbere pozemku v Rakúsku by ste mali bezpodmienečne zvážiť nasledujúce faktory:

Čitať viac

© 2018 einzigArtig | Vytvoril BOLD Digital

© 2018 einzigArtig
Vytvoril BOLD Digital